Helka

Helsingin kaupunginosayhdistykset ry

Uutiset

Perusasiat kuntoon: miten päivittää yhdistyksen säännöt tai miten laatia lainmukainen rekisteriseloste?

Tietoa kaupunginosayhdistyksen (kotiseutuyhdistyksen) mallisäännöistä ja sääntöjen päivittämisen tarpeesta löytyy Suomen Kotiseutuliiton sivuilta linkistä:
http://www.kotiseutuliitto.fi/tietopankki/jarjestoosaaminen/kotiseutuyhdistyksen-perustaminen
Linkkisivulle on koottu useita mallisääntöjä eri tilanteisiin. Malleja voi soveltaa kaupunginosayhdistysten tarpeisiin korvaamalla tietyt termit omaan tilanteeseen paremmin soveltuvilla. Sivulla annetaan myös konkreettisia neuvoja siihen, miten sääntöjen uusiminen kätevimmin tehdään (sekä PRH:n veloituksista).

Selkeät ohjeet yhdistyksen velvoitteista jäsenrekisterin pitämiseen ja lain edellyttämän rekisteriselosteen laatimiseen löytyy myös Kotiseutuliiton sivuilta, oheisen linkin alta: http://www.kotiseutuliitto.fi/tietopankki/jarjestoosaaminen/jasenrekisteri-rekisteriseloste

Miten yleiskaavaa toteutetaan? to 11.5. klo 18

Hgin YK lyh aikav painopist 04 2017

11.5. KESKUSTELUILLAN PP-esitykset katsottavissa oheisista linkeistä:
Anne Karlssonin esitys
ja
Taina Ollikaisen esitys

Miten yleiskaavaa toteutetaan?  Helka kutsuu kaikki kiinnostuneet kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta to 11.5. klo 18 – 20 ksv:n info- ja seminaaritila Laiturille (os. Narinkka 2). Tilaisuus on osa kaupunkisuunnitteluviraston kaupunkisuunnittelumessuviikon ohjelmaa.

Keskusteluillassa yleiskaavan toteuttamisohjelman painopisteistä alustaa kaupunkisuunnitteluviraston johtava yleiskaavasuunnittelija Anne Karlsson. Kuulemme myös verkostokaupungin yleisistä periaatteista.
Illan toinen alustaja on FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:n johtava suunnittelija Taina Ollikainen, joka kertoo, millaiselta lähitulevaisuuden ja pidemmän aikavälin kehitys kaupan sijoittumisen ja rakenteen osalta näyttää Helsingin seudulla. Mitä trendejä on havaittavissa? Miten esim. elämäntyylien muutoksen ja netin vaikutus näkyy? Tilaisuudessa on varattu hyvin aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Kaikki kiinnostuneet tervetuloa mukaan!


Keskusteluiltaan voi valmistautua tutustumalla yleiskaavan toteuttamisohjelman lyhyen aikavälin painopisteisiin oheisesta linkistä.

Koko toteuttamisohjelma löytyy täältä.

Kaupunkisuunnittelumessuviikon koko ohjelma avautuu nähtäväksi oheisesta linkistä.

Helsingin opastetut luontoretket heinä–elokuussa 2017

luontoretket 2017
Helsingin ympäristöpalvelut järjestää kaupunkilaisille opastettuja luontoretkiä. Opastukset ovat suomenkielisiä, mutta osalla retkistä on myös ruotsinkielinen opastus. Retket ovat pääasiassa maksuttomia, mutta lauttamatkoista peritään maksu. Retkille voi osallistua kuka tahansa. Retkille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa, tavallinen kunto riittää hyvin. Ota retkelle mukaan:
- säänmukainen vaatetus
- kumisaappaat silloin, kun liikutaan muuallakin kuin kaduilla ja kävelyteillä
- evästä oman harkintasi mukaan (vain merkityillä retkillä pidetään evästauko)
- kiikarit linturetkille ja vaelluksille
Kun käytät julkisia kulkuneuvoja, kannattaa varmistaa reitit ja aikataulut HSL:n reittioppaasta tai puh. 0100 111.

KESÄKAUDEN 2017 LUONTORETKET:

Kaunissaari, ulkosaariston ihme su 2.7. klo 13–16      
          

Kaunissaari sijaitsee noin 22 km Helsingistä itään Sipoon ulkosaaristossa. Harvalukuinen idänuunilintu viihtyy saaren kuusikoissa. Ranta-alpi kukoistaa rantojen kosteissa painanteissa ja rantakallioilla kasvaa rupijäkälää. Vapaa pääsy. Yhteysvene lähtee Vuosaaresta Kalkkihiekantien laivalaiturilta klo 12 ja paluuvene klo 17.

Harju ja runo; Tahvonlahti to 6.7. klo 18–20                            
Tahvonlahden rehevä rantametsä ja Stansvikin kartanon valtaisat tammet muodostavat hienon lehtokokonaisuuden. Jääkauden synnyttämällä Tahvonlahdenniemellä kasvaa kilpikaarnaisia mäntyjä. Tässä on oiva näyttämö Eino Leinon säkeille. Retken lähtöpaikka: Tahvonlahden koulun edestä, Gunillantie 12. Vapaa pääsy.

Harakan saaren kasviaarteet ti 11.7. klo 18–20                      
Harakan saaren kedot ovat kasvirikkauden helmiä. Siellä on muun muassa venäläisten sotilaiden mukana kulkeutunut kenttätyräkki, kyläkarhiainen ja idänkattara. Suurharvinaisuus kenttäorakko kukkii heinäkuussa. Vapaa pääsy. Yhteysvene lähtee Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista, Café Ursulan vierestä (Ehrenströmintie 3), menopaluulippu aik. 5 €, lapset ja eläkeläiset, 2 €.                               
Skatanniemenkärjen rantakäärmeet to 20.7. klo 18–20     
Helsingin itäsaaristoon pääsee myös jalan. Skatanniemellä rantakallioilta aukeavat upeat merinäkymät.  Merenrantakasvien seassa voi hyvällä onnella nähdä vaikka rantakäärmeen. Retken lähtöpaikka: Uutelan Skatan tilan edusta. Vapaa pääsy.

Pornaistenniemen lehdon elämää la 29.7. klo 13–15         
Pornaistenniemen tervalepät varjostavat haisusientä. Lampareella köhisee luhtakana. Rysäkalastajien vajat kertovat menneiden vuosikymmenten kalastuskulttuurista. Retken lähtöpaikka: Jokisuuntien parkkipaikka. Esteetön retki. Vapaa pääsy.

Koko perheen meribiologiaretki Harakan saarelle su 30.7. klo 12–15      
Ahdinparran ja rakkolevän keskellä elää leväsiiroja ja leväkatkoja. Harakan akvaariotalossa uiskentelevat kampela ja kolmipiikki. Merenrannalle on ajautunut sinisimpukan kuoria. Rantakierroksella lapset pääsevät haavimaan vesiötököitä. Vapaa pääsy. Yhteysvene lähtee Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista, Café Ursulan vierestä (Ehrenströmintie 3), menopaluulippu aik. 5 €, lapset ja eläkeläiset 2 €.      
                           
Täydenkuun rupikonnat Harakan saarella la 5.8. klo 22–24                           
Pimeän tultua rupikonnat köntystävät esiin piiloistaan etsimään ravinnoksi pieniä selkärangattomia eläimiä. Omat taskulamput mukaan. Katselemme taskulamppujen valossa näitä verkkaisia saalistajia.  Vapaa pääsy. Yhteysvene lähtee Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista, Café Ursulan vierestä (Ehrenströmintie 3), menopaluulippu aik. 5 €, lapset ja eläkeläiset 2 €.                       

Vuosaaren huippu su 13.8. klo 13–15            
Kertut ja lepinkäiset tankkaavat muuttoenergiaa rikkaruohoston hyönteisillä. Kalasääski saalistaa Porvarinlahden yllä. Löydämmekö vaeltajaperhosia? Retken lähtöpaikka: Niinisaarentien ja Porslahdentien risteys. Vapaa pääsy.

Harakan saaren loppukesän kukat ja vaeltajaperhoset su 3.9.2017 klo 13-15
Harakan saarella on syyskesällä hyvä mahdollisuus nähdä komeita vaellusperhosia, kuten amiraaleja ja ohdakeperhosia, jos retkipäiväksi sattuu aurinkoinen sää. Etelästä ovat tulleet myös kukilla pörräävät gammayökköset ja suuret kaaliperhoset. Pietaryrtit ja ohdakkeet ovat perhosten suosiossa, samoin myös kukkakärpästen ja kimalaisten, joita Harakassa näkee varmasti. Vapaa pääsy. Yhteysvene lähtee Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista, Café Ursulan vierestä (Ehrenströmintie 3), menopaluulippu aik. 5 €, lapset ja eläkeläiset 2 €.

Malminkartanon omenat ja luutnantin talo ti 5.9.2017 klo 18-20
Helsingissä on vähän tunnettuja pieniä kultuuriluontoaarteita. Eräs niistä on Malminkartanon vanhan omenatarhan ja luutnantintalon pihapiiri. Syksy on hyvä aika tälle retkelle! Retken lähtöpaikka: Malminkartanon aseman itäpuolen eteläpääty. Vapaa pääsy.

Retket järjestää Helsingin ympäristöpalvelut yhteistyössä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy:n kanssa. Retkille on vapaa pääsy.    www.hel.fi/helsinginluontoon > luontoretket

Vaikuta Helsingin uuteen strategiaan!

helsinki strategia uutiskuva
Helsinki osallistaa kaupunkilaiset seuraavan 4-vuotisen valtuustokauden kaupunkistrategian kehittämiseen! Tarkoituksena on koota kaupunkilaisten näkemyksiä tulevaisuuden Helsingistä. Kaupungin kehityksen mahdollisuuksista on luotu neljä erilaista tulevaisuuskuvaa (skenaariota). Kaikki Helsingissä asuvat, työskentelevät ja kaupungin palveluita käyttävät voivat osallistua!

Sinulla on 4 tapaa osallistua:

Kaupunkilainen - vaikuta mielipiteelläsi sähköjärjestelmän tulevaisuuden kehitykseen!

sahkohaastattelu kuvituskuvaDemos Helsinki kutsuu kaikki kiinnostuneet sähkön käyttöä käsittelevään ryhmähaastatteluun ti 8.8. klo 15-17. Paikka: Demos Helsingin toimisto, Mechelininkatu 3d (Helsinki). Haastattelussa keskustellaan ja pohditaan yhdessä sitä, minkälaisia ajatuksia ja tuntemuksia kuluttajilla on sähköön ja sähkön käyttöön liittyen. Lisäksi kartoitetaan, minkälaisia ajatuksia sähköjärjestelmän tulevaisuuden muutokset kuluttajissa herättävät.

Kuka tahansa voi ilmoittautua mukaan haastatteluun, koska kaikki ovat sähkönkuluttajia. Tietoa tai osaamista sähköön tai sähköjärjestelmään liittyen ei tarvita. Tärkeintä on halu jakaa omia ajatuksia ja tuntemuksia liittyen sähköön ja sähkön käyttöön. Osallistuminen edellyttää sähköistä ilmoittautumista, to 6.7. mennessä oheisen linkin kasutta.

Suomen valtakunnallinen sähköjärjestelmä on suurten muutosten äärellä. Uusiutuvan energian ja hajautetun tuotannon lisääntyessä perinteisen sähköjärjestelmän tulee muuttua joustavammaksi. Muutokset vaikuttavat myös kuluttajiin. Demos Helsinki pureutuu yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön älyverkkotyöryhmän kanssa sähköjärjestelmän muutoksiin kuluttajien näkökulmasta. Halutaan lisätä ymmärrystä kuluttajien näkemyksistä ja mielipiteistä sähköön ja sähkön käyttöön liittyen.

Tapahtumaviestinnän ABC -koulutusilta to 20.4. Helkassa

matis kuva uutinenHelka ry järjestää kaupunginosayhdistysten aktiiveille torstaina 20.4. klo 17-19 Tapahtumaviestinnän ABC -koulutusillan. Paikkana on Helkan toimisto (os. Aurorankatu 19, Helsinki).

Koulutusillassa käsitellään mm. kohderyhmien rajaamista tapahtumaviestinnässä ja yhteydenottoa medioihin.

Osallistu ylipormestarin asukasillan konseptin kehittämiseen 16.6. mennessä!

yliporm as ilta kuvituskuvaKaupungin organisaation muuttuessa 1.6. alkaen kaupunki siirtyy pormestarimalliin. Uusi osallisuusmalli tulee käyttöön ja samalla mm. Ylipormestarin asukasillan konseptia kehitetään. Kaupunki kysyykin nyt asukkailta: miten ylipormestarin asukasiltaa voitaisiin kehittää? Millaisia asukasiltojen haluttaisiin jatkossa olevan? Mitä uutta voitaisiin ottaa mukaan? Tulisiko illassa olla esim. jotain osallistuvia osuuksia? Miten toimialarakenne tulisi huomioida? Entä valtuutetut? Kysely on auki 16.6 asti ja kyselyyn vastaaminen vie noin 10 minuuttia. Tässä linkki kyselyyn

Ylipormestarin asukasilta on perinteinen ja monien vielä hyväksi kokema tapa osallistumiselle ja paikalliselle vaikuttamiselle.  Paikalliset asukkaat kysyvät ja kaupungin hallinto vastaa. Paikalla on siis aina ylipormestarin lisäksi virastojen laaja edustus. Muuttumattomana 1970-luvulta lähtien toteutetussa konseptissa löytyy haasteitakin: asukasiltoja pystytään järjestämään ainoastaan neljässä kaupunginosassa yhden vuoden aikana. Tämä tarkoittaa, että tiettyyn kaupunginosaan viranhaltijakunta voi rantautua ainoastaan n. kerran 10-15 vuodessa. Tämä on näkynyt palautteissa.

Helsinki-kanavalta pääset kurkistamaan Ylipormestarin asukasillan nykytilaa: linkki Helsinki-kanavan sivulle

Helsingin osallisuus- ja vuorovaikutusmallin kehittämistilaisuudet 22.3. ja 24.3.

kuvia kohdealueilta caddies 010 pieniTule mukaan kehittämään Helsingin uutta osallisuus- ja vuorovaikutusmallia Cafe Köketissä järjestettävissä työpajoissa joko keskiviikkona 22.3. klo 17.00-18.30 tai perjantaina 24.3. klo 08.30-10.00.

Työpajojen sisällöt ovat samanlaiset eli valitse se, joka sinulle paremmin sopii.

Näihin pajoihin kannattaa Helkan jäsenistön erityisesti osallistua, koska niissä ideoidaan alueellisen osallistumisen tulevaa järjestämistä!

Tarkemmat tiedot:

Ajat: Keskiviikko 22.3. klo 17 – 18.30, perjantai 24.3. klo 8.30 – 10.00
Paikka: Cafe Köket, Aleksanterinkatu 28/ Unioninkatu 27, http://www.cafekoket.fi/.

Miltä Helsinki kuulostaa? Vastaa ympäristökeskuksen äänikyselyyn 12.6. mennessä

Miltä sinun Helsinkisi kuulostaa?  Millaisista kaupunkiäänistä nautit? Mitkä äänet häiritsevät untasi? Kaupunki selvittää kaupunkilaisten kokemuksia Helsingin ääniympäristöstä ja meluhaitoista. Vastaa kyselyyn ja vaikuta Helsingin meluntorjunnan suunnitteluun! Kyselyyn voi vastata 12.6. mennessä. Osallistujien kesken arvotaan kolme upeaa Lumoava Helsinki -kirjaa. Kyselyn tulokset julkaistaan kaupungin verkkosivuilla elokuussa. Osallistu kyselyyn oheisen sivun kautta löytyvästä linkistä:  www.hel.fi/meluntorjunta

Helsingin kaupunki on parhaillaan laatimassa uutta toimintasuunnitelmaa ääniympäristön parantamiseksi. ”Työ on vasta alussa ja keräämme nyt arvokasta pohjatietoa suunnittelutyötä varten. Toivomme saavamme asukkailta paljon vastauksia siitä, kuinka he kokevat kaupungin ääniympäristön”, kertoo ympäristötarkastaja Jenni Kuja-Aro Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Kyselyn voi saada myös paperisena ympäristökeskuksesta: puh. 09 310 34366 / anne.m.leppanen[at]hel.fi

Meluntorjunnan suunnittelun etenemisestä ja osallistumismahdollisuuksista saa tietoa uutiskirjeestä, jonka voi tilata kyselyn yhteydessä. Kyselytulosten yhteenveto lähetetään uutiskirjeen tilaajille.

Kaupunkitutkimuksen päivät 27.-28.4. - esitelmäehdotukset 7.3. mennessä

stadi keskusta 2017"Kaupunkien aika" -teemaiset Kaupunkitutkimuksen päivät järjestetään tänä vuonna Helsingissä 27.-28.4. Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6). 15. kaupunkitutkimuksen päivät keräävät yhteen laajasti kaupunkitutkimuksen ystäviä ja asiantuntijoita pohtimaan monitieteisesti kaupunkien uusia ilmiöitä sekä ongelmanratkaisuja.

Päivien työryhmien esitelmäkutsu (call for papers) on nyt auki, ehdotuksia voi lähettää 12 eri työryhmään viimeistään 7.3.2017 mennessä. Lisäksi erilliseen case-sessioon on ilmoittautuminen etukäteen, vaikka siihen ei jätetäkään abstraktia. Katso kuvaukset työryhmistä oheisesta linkistä (työryhmäotsikoita klikkaamalla löytyvät yhteystiedot ryhmien yhteyshenkilöille).